zaterdag 31 oktober 2015

Sint Lucia kaartje en patroonLucia


Jij lichtende in zachte glans
Schijnt in de donkere tijd
met op je hoofd de kaarsenkrans

Het wit dat staat je zo verheven
Brengt hoop en troost
In ieder mensenleven

Schenk je ons troostgevende blijken
Al mag het nog zo donker blijken
Zelfs de langste nacht moet wijken

En alles keert na deze stille tijd
Weer bij ons terug
Als de lentezon ons verblijdt

Lucia, jong en stralend wicht
Breng toch in ieder mensenhart
Jouw betoverende  licht….


Het Luciafeest wordt gevierd op 13 december of de zondag die daar het dichtst bij ligt. Het is het midden van de Adventstijd. Met het Luciafeest begint in Zweden de kersttijd,het Yulefeest.

13 December staat bekend als een bijzondere nacht… Deze midwinternacht stond bekend om zijn bijzondere krachten, zelfs dieren zouden kunnen spreken….

 

Het Luciafeest is een Lichtfeest. Lucia is in het wit gekleed, draagt een kaarsenkroon op het hoofd en ook haar naam Lucia verwijst naar het licht ( Zij die Licht draagt). Bovendien wordt het feest gevierd op de donkerste dag van het jaar.Op de ochtend van het Luciafeest wordt het gezin vroeg in de morgen gewekt door Lucia, een meisje in een witte lange jurk met een rode sjerp er om heen. Op haar hoofd draagt ze de zo specifieke kaarsenkroon met brandende kaarsen, in haar hand ook nog een kaars.
Lucia wordt vergezeld door meisjes in lange wijde en witte gewaden met in hun hand ook een kaars. Maar ook door Sterrenjongens, gekleed in het wit en met een puntmuts met gouden sterren daarop.


Niet alleen de mensen krijgen lekkers te eten, ook de dieren krijgen wat extra’s. Lucia verschijnt als symbool voor het Levenslicht uit een andere wereld.

Er worden vrolijke Lucialiedjes gezongen en spiraalvormige saffraanbroodjes ( Lussekatter) uitgedeeld, terwijl Lucia iedereen een vreugdevol kerstfeest toewenst.

De kaartjes worden o.a. verkocht bij Niels Holgersson. Binnenkort komt er op ons blog een lijstje met de adressen waar onze kaartjes nog meer worden verkocht.3 opmerkingen:

blauwruitje zei

Het ziet er weer prachtig uit!

Annette zei

Wat maak je er toch altijd een mooi verhaal van!!
En zo'mn mooi kaartje, om dan maar niets te zeggen over het prahtige hartje!!
Echt super mooi gedaan weer!!

Unknown zei

Waar kan ik de patronen kopen van de herfst sinterk laas Lucia enz hartjes

Een reactie posten