zondag 6 april 2014

Tutorial: eierdopjes van vilt voor het PaasontbijtOver een paar weken is het Pasen. Ik heb al een mooi paaskleed en wat gezellige bordjes voor het ontbijt gekocht. De eierdopjes wilde ik graag zelf maken, voor de kinderen, maar ook omdat ik het zelf erg leuk vind om te doen :-)  Zo gezegd, zo gedaan!

Zo leuk en eenvoudig te maken, dat ik graag met jullie de werkwijze wil delen in de vorm van deze tutorial. Ik heb er ook een patroontje voor gemaakt die je kunt downloaden door op het onderstaande patroon te klikken.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/65019678/Huisvolkleur%20Pasen%20eierdopjes.pdf

 Benodigdheden:
  • Patroon
  • Handgemaakt wolvilt in verschillende kleuren 
  • Wolvilt in verschillende kleuren
  • Sprookjesvilt geel (de kuikentjes)
  • Stofjes (afwerking binnenzijde)
  • Borduurgaren en wat 'dikker' borduurgaren
  • Boogjesschaar
  • Eventueel textiellijm


Als voorbeeld heb ik het blauwe eierdopje gemaakt in deze tutorial. Uiteraard herhaal je dezelfde stappen voor het maken van de overige eierdopjes in de kleur die je zelf wilt.

Alle patroondelen worden zonder naadtoeslag uitgeknipt. Als eerste knip je een strook uit het handgemaakte vilt. Leg dan dit strookje vilt op de achterzijde van een lapje stof.
Ik heb voor handgemaakt vilt gekozen omdat deze net wat steviger is en zo'n fijne wollige uitstraling heeft.


Verwijder het papieren patroonblad en vouw het lapje stof voor een klein stukje om de bovenzijde van het vilt (ongeveer 0,5 cm). Je kunt de stof met kleine steekje bevestigen aan het vilt of met textiel lijm. Ik heb de stof vastgeplakt met textiellijm.


Knip dan met een boogjesschaar een strookje licht blauw vilt. Bekijk het patroon om de juiste breedte te bepalen. Festonneer de lichtblauwe rand met één draadje lichtblauw borduurgaren vast aan de bovenzijde van de strook handgemaakt vilt.
Maak dan met wat dikker lichtblauw borduurgaren een siersteekje op het geschulpte randje. Gebruik hiervoor een rijgsteekje. Haal de naald door alle lagen (vilt, handgemaakt vilt, stofje) heen.


Knip aan beide zijkanten van de handgemaakte vilt de uitstekende delen weg. Sla dan het stofje terug en bevestig tijdelijk de stof met een naald vast aan de voorzijde. Zo kun je de kuikentjes borduren aan de voorzijde zonder dat het stofje je in de weg zit.


Borduur alle patroondelen van de kuikentjes vast met een appliqueersteekje. Maak de oogjes van de kuikens d.m.v. een frans knoopje. De snaveltjes en de pootjes creëer je met stiksteekjes. Gebruik hiervoor een wat dikker borduurgaren.


Sla het stofje nu om de achterzijde van het handgemaakte vilt heen en knip het af. De gele lijn op de foto is ongeveer de hoogte waarop de stof moet worden afgeknipt.


De stof kun je met een paar steekjes bevestigen aan de voorzijde van het handgemaakte vilt. Natuurlijk kun je deze ook weer vastplakken met textiellijm. Bevestig/plak dan het grasrandje langs de onderzijde van het vilt. 


Sla het geheel dubbel met de goede zijde op elkaar. Festonneer dan de uiteinden aan elkaar.


Als deze zijde helemaal dicht is sla je het geheel weer om en kun je de onderkant gaan bevestigen met een festonsteekje.


En klaar is je eierdopje!


Maak op deze manier net zoveel eierdopjes als je zelf wilt en in elke gewenste kleur! In mijn geval zijn dat er dus vier in vrolijke kleuren.


Voor meer leuke vilt ideeën kun je een kijkje nemen in de webwinkel van Huisvolkleur.  
Het handgemaakte vilt is verkrijgbaar bij Atelier Niels Holgersson.


Veel plezier met deze tutorial en alvast een heel fijn Pasen toegewenst!

Groetjes Kristel

12 opmerkingen:

Gea zei

Super leuk dank je voor het delen

Annette zei

Wat geweldig.. ik vind het een super leuk idee!!
Zodra ik de tijd heb om nog zo iets leuks te maken naast je andere pakketjes en patronen die ik heb besteld, ga ik ze zeker voor de kids maken.. zou inderdaad geweldig wezen voor bij het paasontbijt!!
Ontzettend leuk!!
Knap werk ♥

Ingrid. zei

Erg leuk ; bedankt !

Lia zei

dank je wel voor het delen. erg leuk

Ellen1979 zei

Super leuk. Bedankt!

Marie-Jeanne zei

Heel tof, bedankt voor het patroontje.
Gr, M-J.

I.van Kaam zei

Bedankt weer voor dit leuke patroontje.

Anoniem zei

Heel erg leuk! Dank weer!!

Anoniem zei

Net je blog ontdekt en wat raar dat ik jullie niet eerder heb gekend als vilt liefhebster! Wat een hele mooie en vrolijke dingen maken jullie. En bedankt voor de patroontjes! Ik ga snel aan de slag met dit leuke idee

Danielle zei

Wat lief dat je dit schattige patroontje met ons wilt delen!
Ik ga ze snel maken, superleuk zijn ze!

Anoniem zei

Leuk idee! ben ook gelijk aan de slag gegaan! De kinderen willen geen eitje meer uit onze "gewone dopjes" ;)

Els van der veldt zei

Wil ze graag agdrukken maar het lukt niet. Wat kan ik doen

Een reactie posten